hundstadenstartannonseraarkivblockBAN

zamba

hundarutanhem

strandhundarna

hundstaden
copyright

facebook

 

0014_Pingla

linje

halloffame

Låt din hund få utmärkelsen MIN världens finaste hund!

Vill du visa upp Din Världens finaste hund?

Ta ett digitalt fotografi på din MIN VÄRLDENS FINASTE HUND och maila det till oss. Ange din hunds namn och vem som är stolt husse/matte.

Maila till: kontakt@hundstaden.se

linje

nej_polis

Kommunstyrelsen i Stockholm har avslagit ett förslag om att inrätta hundpatruller som skulle gå omkring i staden och sätta fast de hundägare som inte plockar upp efter sin hund och har sina hundar lösgående.

Det var centerpolitikern Per Ankersjö som lämnade motionen till kommunstyrelsen (motion 2009:7).

Kommunstyrelsen avstyrkte motionen och menade bland annat att det endast är polisen som ska ha ansvar för att lagar och förordningar efterlevs.

Man menade även att det redan finns regler om att man inte får kasta skräp liksom att man måste plocka upp efter sin hund. Problemet är att reglerna inte efterlevs.

Hundstaden.se håller med om att man ska plocka upp efter sin hund liksom att man inte ska kasta skräp på på marken.

Vi anser att avstyrkandet av motionen var det enda rätta och rimliga beslutet.

Att en politiker ens kan komma på idén att inrätta en "specialstyrka" utanför polisen med rätt att utöva makt förefaller märkligt.

Det får oss att tänka på något som liknar medborgargarde - i offentlig regi.

Det känns inte så långsökt att tänka sig förslag om en mängd "specialstyrkor" inriktade mot personer eller företeelser man anser vara misshagliga eller inte gillar.

En skrämmande tanke anser hundstaden.se. Vi är tacksamma över Kommunstyrelsens klokhet att avslå motionen.

linje

bolaget

Hundstaden fick uppgift om att Systembolaget genomfört en förändring av sin polcy när det gäller hundar i butikerna.

Personal i en av innerstadens Systembolagsbutiker hade enligt uppgift meddelat en kund med hund att man från centralt håll hade fått besked om att det nu var absolut förbjudet för hundar i samtliga butiker. Hon och hunden blev utkörd.

readMore

linje

checkIN

Hotellkedjan Best Western öppnar sina dörrar för hela flocken. På deras 51 hotell i Sverige finns det nu rum där du får bo med din fyrfota kompis.

Alla hundar får ett Very Important Dog-paket vid incheckning. I det ingår bland annat bajspåsar, information om bra promenadstråk och hundgodis.

linje

trofast

Kultur: Hundar och hästar på Livrustkammaren

Livrustkammaren, ett av museerna i Stockholms slott, visar just nu en utställning om kungliga hundar och hästar. Den pågår till och med januari 2011.

readMore

linje

dogmonkey Gränslös kärlek

Se den underbara filmen om hunden och orangutangen som fann varandra.

seFilm

linje

medical

linje

Sätt in en annons

Har du någon hundsak du inte längre behöver, söker du hundvakt eller vill själv vara en?

Sätt in en annons på hundstaden.se.

Det kostar 40 kronor för fyra veckor.

readMore

linje

Låt din hund få utmärkelsen MIN världens finaste hund!

Vill du visa upp Din Världens finaste hund?

Ta ett digitalt fotografi på din MIN VÄRLDENS FINASTE HUND och maila det till oss. Ange din hunds namn och vem som är stolt husse/matte.

Maila till: kontakt@hundstaden.se

linje

0011_Minus

linje0010_Zimba

linje

Hitta hundvänliga ställengreenList linjedans linje

0005_Rex

krogenBest

Miljöförvaltningen vid Stockholms stad bekräftar till hundstaden.se att det är upp till varje krögare att bestämma om vår hund ska få följa med oss in på krogen för att äta en bit mat.

Så här skriver Miljöförvaltningen i mail till oss:

citatteckenTamdjur, till exempel hundar, får inte ha tillträde till utrymmen där livsmedel bereds, hanteras eller lagras. De bör heller inte ha tillträde till andra platser som är av hygienisk betydelse för verksamheten, till exempel omklädningsrum och diskrum.

Du som företagare avgör om hundar och andra tamdjur ska ha tillträde till delar av lokalen där livsmedel inte bereds, hanteras eller lagras, till exempel matsalen i restaurang. citat

Så, kära vänner, nu kan vi mötas på krogen och ha trevligt som alla andra – det vill säga om krögaren tillåter det.

linje

Rita_restaruang

”Det är inte tillåtet att ta med sig hunden på restaurang eller café” - kunde man fram tills nyligen läsa på Stockholms stads webbsida.

Trots detta förbud har ett antal caféer och restauranger i stan sedan länge låtit våra hundar följa med oss in.

Vilka regler har staden egentligen när det gäller denna fråga?

Ett par ställen har även fått stadens tillstånd att vara speciellt inriktade mot oss, till exempel Himmelska Hundar.

Som stöd för sitt hårdnackade förbud angav Stockholms Stad en EG-förordning som man menade gav stöd till hundförbudet.

Läser man igenom EG-förordningen visar det sig att denna inte alls handlar om utan miljöer där man förvarar och bereder livsmedel.

När det gäller restaurangmiljöer handlar det med andra ord om köket. Inte utskänkningsområdet – där den tillagade maten serveras.

Nu har det hänt något stort i kommunen. Man har uppenbarligen äntligen förstått att man inte har haft rätt i sin tolkning av förordningen.

Om man nu söker på Stockholms stads webb finns den tidigare skrivningen inte kvar.

Istället kunde vi nyligen läsa på stadens webb att det är upp till varje enskild café- och restaurangägare att avgöra om hundar får följa med in. En helomvändning med andra ord.

Något mysko är det...

Inför skrivandet av denna artikel gick jag åter in på stadens hemsida och sökte efter den ”nya” informationen. Men jag gick bet, kunde inte hitta den.

Om det beror på mina egna brister eller om man tagit bort informationen ”vete hundan”, men lite mysko är det. Vill man mörka stadens nya regler när det gäller detta område?

Jag har skickat mail till Miljöförvaltningen och frågat vad som gäller men ännu inte fått svar.

Miljöförvaltningens svar kommer naturligtvis att publiceras på hundstaden.se så snart det kommer.

Dock, låt oss leva efter normen att det är tillåtet för oss att ta med oss vår bästis in på en bit mat om restaurang-eller cafeägaren tillåter det.

Bon apetit!

linje

 

dogbag

Vad har hänt? Plötsligt blir vi och våra hundar "utsatta" för en serviceyttring. Det är en så ovanlighet att jag blir misstänksam. Är det ett skämt? En förtäckt förolämpning?

readMore

linje

fyraavtio

Så kom den då, höstens första antihundkampanj i gratistidningarna som ges ut av Direktpress: Södermalmsnytt, Vårt Kungsholmen, Vi i Vasastan och Östermalmsnytt.

Hundstaden är förvånade över att det dröjt så länge. Hela sommaren förflöt utan drev. Men nu har man laddat upp rejält.

readMore

linje

bestFriends

Man känner till att människor och hundar har levt tillsammans i minst 13.000 år, förmodligen mycket längre än så.

Det finns forskare som menar att hunden har spelat en avgörande roll för utvecklingen av vår moderna civilisation. Utan hunden hade människan förmodligen haft svårt att lämna jägar- och samlarrollen.

Den senaste forskningen om hundar och deras egenskaper presenterades i ett avsnitt av Vetenskapens värld i Sveriges Television. Missade du programmet kan du se det på SVT Play fram till den 20 januari 2011. Här är en del av det som vi fick reda på i programmet.

readMore

linje

hundgodis

Varför köpa hundgodis som kostar omkring 50 kronor för en liten påse som innehåller cirka 50 gram när man kan göra eget för en bråkdel av kostnaden.

Gör du eget godis har du även kontroll på vad godiset innehåller.

Här får du recept på tre nyttiga och goda varianter av hundgodis som du enkelt kan göra själv.

Perfekt att ta med på promenaden eller använda som belöning.

readMore

linje

himmelskaHundarTillSalu

Ett av innerstadens mesta och äldsta hundcafé, Himmelska Hundar, är till salu.

Det har varit ett vattenhål för innerstans alla hundar och deras mattar och hussar de senaste fyra åren.

Det finns risk att karaktären av hundcafé försvinner i och med försäljningen.

Det har kommit till hundstadens kännedom att värden inte vill tillåta att det fortsätter att vara ett "hundcafé". Man vill att det ska vara "vanlig" caféverksamhet i lokalen. Man kan undra hur många likadana, vanliga caféer det finns marknad för.

Hundstaden har tidigare skrivit om Himmelska Hundar. Missade du den artikeln kan du läsa den här nedan.

Hundstaden beklagar att det ser ut som om Stockholmshundarna med flock kommer att bli av med ett trevligt och mycket bra vattenhål.

linje

Artikel om Himmelska Hundar:

himmelskaHundar

Efter en långpromenad på norra Djurgården var alla i flocken trötta i tassarna och hungriga. Blodsockernivån var kritiskt låg vilket gjorde oss lätt irriterade och griniga – även vår hund Rita.

readMore

linje

bok_hundpromenader

”Oavsett om det regnar eller solen skiner så behöver hunden gå ut. Din bästa vän måste göra ifrån sig, känna dofter och röra på sig och du vill kanske ha motion. Men det är lätt att promenaderna övergår till rutinmässiga måsten.”

– Det du just läst är citerat ur förordet till boken Hundpromenader i Stockholm, skriven av Josephine Barkeling och Annica Leifsdotter och utgiven av Bonnier Fakta.

Den här boken är en pärla som kan uppskattas av alla som gärna promenerar i innerstaden och dess utkanter med sin fyrfota kompis. Ja, egentligen är det en utmärkt inspirationskälla även till de som inte har förmånen att leva med hund.

readMore

linje

tornsvala

Den första promenaden med dvärgpinscher Rita efter den sista arbetsdagen före semestern gick till parken mellan Drottninggatan och Norra Latin. Solen gassade och luften stod stilla. Vi höll oss i den behagliga skuggan som buskar och träd bjöd på...

readMore

linje

hundbad

linje

kopperltv

Efter år av politiska diskussioner avslog kommunstyrelsen i Göteborg nyligen förslaget att införa ett koppeltvång liknande det vi har i Stockholm.

Därmed behöver Göteborgs 15.000 hundar inte ständigt gå kopplade.

När får Stockholmshundarna samma frihet som hundarna i Göteborg, Malmö och Oslo?

readMore

linje

krossat

Lagom till Påskhelgen kom glädjebeskedet att Stadshuset säger nej till Norrmalms stadsdelsnämnds beslut att införa hundförbud i Spökparken.

Finansborgarrådet Sten Nordin (M) säger i Vi i Vasastan: – Det är första gången som ett hundförbud förseslås och det har inte argumenterats tillräckligt starkt för att vi ska vara beredda att införa en helt ny princip.

Sten Nordin förselår att man istället för förbud ska satsa på information till hundägare i området om vikten av att ta hänsyn till parkens förutsättningar.

Tydligen ser politikerna i Stadshuset på denna fråga på samma sätt som många av de som argumenterat emot förbudet. Det riskerar att bli ett prejudikat som sprider sig till andra ställen i stan.

Norrmalms stadsdelsnämnds ordförande Hanna Broberg, partikollega till Sten Nordin, säger i samma tidning: – Det är inte en lätt fråga och nu är det bara att konstatera att det inte blir något.

Norrmalms stadsdelsnämnd var i princip enig i sitt beslut om hundförbud i Spökparken.

Endast Agneta Isacsson, folkpartiet, argumenterade emot. Dock utan att övriga ledamöter tog till sig hennes argument. I efterskott kan man konstatera att nämndens övriga ledamöter borde ha lyssnat på Agneta Isacsson.

Det är möjligt att politikerna i Stadshuset har sett och påverkats av protestlistan som man via Hundstaden.se har kunnat skriva under.

Antalet underskrifter har stadigt ökat och intressant nog har det inte bara varit Stockholmare som protesterat.

Hundstadens åsikt i frågan om hundförbudet är att det är fel. Man ska inte få förbjuda medborgare tillträde till våra gemensamma miljöer. Det skulle kunna få mycket allvarliga konsekvenser om medborgarna skulle definieras i "grupper" som skulle ha olika rättigheter. Att hundägare som alla andra ska ta ansvar är en helt annan sak. Självklart ska vi plocka upp efter våra hundar och ta hänsyn till att det finns de som är rädda för våra fyrbeningar.

Vi vill här tacka alla er som stött kampem mot hundförbudet i Spökparken genom att skriva under protestlistan.

linje

hundstallet

Ett stenkast från 1700-talsmiljön vid Åkeshofs slott finns en av Stockholmshundarnas allra ”bästa vän”.

Det är Hundstallet, som tar hand om de hundar som inte längre kan eller får vara kvar hos sina ägare. Det är hit polisen tar de hundar de omhändertar på grund av vanvård, misshandel eller som är bortsprungna. Att våra hundar betraktar oss som sina bästa vänner innebär dessvärre inte att alla hundägare betraktar sina hundar på motsvarande sätt.

Hundstallet hjälper även till att hitta nya hem till hundar vars ägare av en eller annan anledning inte längre kan ta hand om sin bästis.

 

linje

resaVOVVE

Vad gäller för att man ska få ta med sig sitt husdjur på tåg och flyg när man reser inom landet.

Hundstaden har tagit reda på vilka krav och relger som SJ, SAS, Blekinge- / Gotlandsflyg samt Malmö Aviation har. Det visade sig att det skiljer sig en hel del mellan de olika transportbolagen.

readMore

linje

DNostbergMed hund mår man bättre

Vi har läst det tidigare – att umgänget med hundar och andra husdjur har en mycket positiv påverkan på oss människor.

Under temat BÄSTA VÄNNEN hade Dagens Nyheter nyligen en hel serie artiklar om detta.

Har du missat artiklarna – klicka här!

linje

filmis_rttRin Tin Tin – den största stjärnan av dem alla!

Historien om schäfern Rin Tin Tin är som en saga – helt osannolik!

Han föddes under brinnande krig i nordöstra Frankrike. Några år senare var han en av Hollywoods största filmstjärnor och hans filmer spelade in mest pengar av alla.

När kommer någon på den utmärkta idén att göra en film om honom, hans fantastiska livsöde och hans enastående husse Lee Duncan?

readMore

linje

meny_china

Hopp i mörkret:

Hund- och kattkött kan försvinna från restaurangernas menyer i Kina

Kina håller på att utarbeta en lag som förbjuder ätande av hund- och kattkött.

Om lagförslaget blir verklighet kommer den som äter kött från hund och katt få böta upp till 5.000 kronor och få ett fängelsestraff på 15 dagar.

Den som tillhandahåller dessa livsmedel kan få böter på upp till en halv miljon kronor.

Det återstår dock en lång process innan lagen kan träda i kraft. Det kan ta flera år innan den läggs fram i Kinas parlament för avgörande.

Det finns filmer på Youtube som visar "hanteringen" av hundarna och hur man tillagar rätterna. Om du väljer att söka efter dessa filmer vill vi varna för ohyggliga bilder. Vissa av filmerna tillhör de mest fruktansvärda vi någonsin sett.

Vi på hundstaden.se avstår från att publicera bilder på eller ha länkar till filmerna. Främst för att minska risken att minderåriga ser dem.

Vi uppmanar alla svenka kinaturister att stödja lagstiftarna i Kina. Undvik restauranger som har hund- eller katträtter på menyn.

linje

medtoolResistenta bakterier ett hot mot hundar

Det är inte bara vi människor som riskerar att drabbas av bakterier som är resistenta mot antibiotika. Även allt fler hundar har infektioner där den vanligaste antibiotikan inte fungerar som motmedel.

Bakgrunden till problemen är densamma som för oss människor, att antibiotka används allt oftare vid behandling.

I ett inslag i nyheterna i Sveriges Radio berättade en veterinär vid djursjukhuset i Borås att hon upplevde att det framför allt var problem vid behandling av hudsjukdomar. Enligt inslaget var det en bakterie som finns normalt hos hundar som blivit resistent mot den vanligaste antibiotikan.

Det första fallet av resistens hittades i Sverige 2006. Det året hittade man fyra fall. Året efter hade antalet ökat till 50 fall och förra året var man uppe i 100.

Enligt uppgift vi fått från Djursjukhuset i Bagarmossen är resistens mot antibiotika ett allt större problem vid alla typer av behandling av sjukdomar hos hundar.

linje

massageMassage kan i kombination med medicinering vara en del i behandling och rehabilitering av en sjukdom som hunden har.

linje

text: Per Jonebrink

per@hundstaden.se

linje

Till exempel behandlar man hundar som drabbats av diskbråck med massage efter operation. Man har sett kliniskt att massage ger bättre cirkulation i hundens vävnader.

Precis som vi kan vår hund bli stel och öm i musklerna av vardagliga aktiviteter, till exempel av för mycket eller för lite motion. Även stress och hög ålder kan vara orsaker.

readMore

linje

Dags att gå in i värmen

Kylan fortsätter men våra hundar måste ut trots det. Låt promenaderna gå via de ställen där man får ta med sig hunden in och värma tassarna.

Följer du hundstadens karta hittar du bland annat till matställen, butiker och djurkliniker.

dogmap

linje
zeldaBoktips

Meningen med att ha hund

Åsa Nilsonne är en av "deckardrottningarna". Hon har även en gedigen karriär som psykiater och professor vid Karolinska institutet och har skrivit flera fackböcker inom sitt verksamhetskområde.

I dagarna har hennes senaste bok kommit ut, Zelda och meningen med att ha hund. I den får vi möta Åsa Nilsonnes hund Zelda som är en kinesik nakenhund, under deras första gemensamma år.

Boken är inte i första hand en handbok för hundägare, utan kanske snarare en handbok för människor.

Från sin unika utgångspunkt som terapeut och forskare ger Åsa en vidare bild av hur det är att ha hund. Samvaron med Zelda ger henne möjligheter att reflektera över tidigare erfarenheter, fundera över sitt eget sätt att vara – helt enkelt att lära sig en hel del om sig själv.

Som läsare får vi ta del av både hundcoachens konkreta råd, neurologisk forsknings senaste rön samt en hel del kulturhistoria kring hundar och människor. Ulla Montans fotografier förhöjer det omedelbara och varma intrycket.

linje

Vad kostar boken: Jämför priser

linje

QTpilSveriges radio, P1, intervjuade Åsa Nilsonne om boken den 7 december. Lyssna på inslaget (7 min) genom att klicka på pilen i figuren under den grå linjen.

linje

giftboxRåttgift utlagt i parken

text och bild: Per Jonebrink

per@hundstaden.se

linje

Ni har säkert sett trälådorna i parkerna och de gula varningslapparna om att råttgift är utlagt och hört historier om hur hemskt och plågsamt giftet verkar.

Min dvärgpinschertik fick förmodligen i sig lite råttgift för något år sedan utan att jag insåg det. Inte förrän hon en morgon började kräkas blod förstod jag att något allvarligt hänt. Jag tog henne omedelbart till veterinären som gjorde en ingående undersökning. Man upptäckte först inte orsaken till besvären utan behandlade henne som om hon hade drabbats av någon allmän kräksjuka.

readMore

linje

brunnsviken

Hagaparken är ett höjdarställe för promenader. Det finns plats för alla och mycket att upptäcka. Läget vid Brunnsviken ger även möjligheter till dopp för fyrbeningar varma sommardagar. Men varför stanna i Hagaparken när det finns en hel värld att upptäcka längre fram.

Här får du tips på hur man tar sig runt sjön och lite om det som finns att upptäcka längs vägen.

linje

 

karlbergsSlott

En promenad till Karlbergs slottspark är en riktigt trevlig helgaktivitet. Slottet ligger i Solna och gränsar till Birkastan och Kungholmen.

Slottsparken är omgärdad av Essingeleden, järnvägen och Karlbergskanalen.Det finns bara ett par promenadvägar dit från stan. Antingen från Birkastan eller från Kungsholmen.

readMore

linje

linje

jyckar

text oxh foto: Per Jonebrink | per@hundstaden.se

Min hund har aldrig gått på hunddagis. I min okunnighet har jag byggt upp en fantasibild av hur det är. Jag såg hundar som rumlade runt och om varandra, andra satt i burar och gnällde eller skällde oavbrutet. linje